Quantcast
Channel: UFUK MUTFAKTA
Viewing all 309 articles
Browse latest View live

EV YOĞURDU

$
0
0
Yoğurdun ne kadar faydalı olduğunu bilmeyen yoktur herhalde. Neredeyse her derde deva dediğimiz yoğurdu bol bol tüketmek lazım.  Ancak  pek çok hazır besin maddesine olduğu gibi,  günlerce tadında hiçbir bozulma olmayan, kıvamı muhteşem!!!!!binbir çeşit katkı ile üretilen hazır yoğurtlara da güvenim kalmadı maalesef. Bu sebeple yoğurdumu artık evde yapıyorum. Tek sıkıntım açık süt bulamamak. Uzun zamandır kutularda satılan uzun raf ömürlü sütleri de evime sokmadığımdan, biraz daha güvenli ve katkısız olduğunu düşündüğüm günlük ( ki onların da  yine 4-5 gün dayanma süresi var) şişe sütlerden yoğurdumu mayalıyorum. Çocuklar bile yerken artık  "Anne ev yoğurdu bu değil mi?" diye soruyorlar.
NOT; Lütfen yayınlamış olduğum "EV YOĞURDU" yazısı ile ilgili gelen yorumları da okuyunuz. Arkadaşlar oldukça faydalı bilgiler paylaşmışlar. Hepsi kayda değer paylaşımlar. Teşekkür ediyorum.

Bir kaç püf noktasını uygulayarak, harika ev yoğurdu yapabilirsiniz. İlk bir kaç kez tutturamazsanız sakın pes etmeyin. Çünkü muhakkak tutturacaksınız. Vazgeçmek yok:) sadece maya olarak kullanacağınız yoğurdu ev yoğurdundan kullanmanız gerekecek. Çünkü hazır yoğurtların içine nasıl katkılar koyuyorlarsa, hazır yoğurtlarla maya tutmuyor. Bir kere evde mayaladıktan sonra ayıracağınız mayalarla, devamlı surette yoğurt mayalayabilirsiniz.Şimdi nasıl mayalayacağımızı anlatalım.
Malzemeler;1 kg süt ve 2-3 yemek kaşığı ev yoğurdu,
Hazırlanışı; Öncelikle sütümüzü kaynatacağız. Ancak açık süt kullanacak isek; 5 dakika kadar kaynatalım. Ama şişe sütü kullanacak isek; pastorize olduklarından sütü kaynatmayıp, üstü( kaymak kısmı) hafifçe hareketlenmeye başlayıncaya kadar ısıtacağız. Bu arada maya için kullanacağımız yoğurdun oda ısısında olmasına özen gösterelim. Isıttığımız ya da kaynattığımız sütü, kalınca ve büyükçe bir mutfak bezinin üstüne yerleştirelim.(Sonradan bu örtü ile yoğurdu saracağız) Sütün biraz soğumasını bekleyim. Ancak çokta soğumayacak. Serçe parmağınızı kenardan süte batırdığınızda, parmagınız yanmayacak ama sıcaklık hafif ısıracak. Sıcaklık kısmı önemli, yoğurdun en güzel mayalanma derecesi 40 derece ve biz parmağımızla bunu belirleyeceğiz.Süt  istediğimiz sıcaklığa geldiğinde maya için kullanacağımız yoğurdu, tencerenin kenarından doğru çok fazla karıştırmadan sütün içine bırakalım ve kaşıkla hafifçe dibe doğru yayılmasını sağlayalım. Tencerenin ağzını kapatalım ama buharın çıkması için, bir kurdanla kapağın hafif aralık kalmasını sağlayalım. Daha sonra alta serdiğimiz örtü ile tencereyi güzelce saralım ki hemen süt hemen soğumasın.  
Yoğurt ortalama 4-5 saat içinde mayalanıyor. Ancak ben akşam geç saatte mayaladığım yoğurdu sabaha kadar sarılı bekletiyorum.  Örtüsünü açtığınız yoğurdu buzdolabına koyup en az 6 saat kadar dinlendirin. Yoğurdunuzun fazla sulu olduğunu düşünüyorsanız, temiz bir mutfak havlusunu hafifçe yoğurdun üstüne sererek, suyunu bu şekilde çektirebilirsiniz. Yoğurdunuz böylece süzme yoğurt gibi olacaktır. Afiyet olsun. 

Ben Yoğurdumu çelik tencerede yapıyorum ama en kısa sürede ısıya dayanıklı bir toprak tencere edinip, onun içinde mayalamayı düşünüyorum. Siz dilerseniz cam saklama kaplarında ya da cam kavanozlarda, ölçüyü ayarlayarak yapabilirsiniz. Bebekleri olanlar Minik kavanozlarda mayalarlarsa her daim taze taze yedirebilirler  .  


SEBZE ÇORBASI

$
0
0
Sebze Çorbası, çorbada alternatif arayanlara, buzdolabında birer adet sebze çeşitleri kalıp da; ne yapacağım diye düşünenlere kolay bir seçenek. Bizim evde çocuklar çorba konusunda klasiklerin dışına pek çıkmak istemiyorlar. Ama arada insanın canı değişik çorba da istiyor. Ben de nadirende olsa sebze çorbasını yapıyorum, tarifi aşağıda. Bakalım beğenecek misiniz? 
Malzemeler;
*Bir adet kabak,
*Bir adet havuç,
*Bir adet kuru soğan,
*1 adet yumurta sarısı,
*1 kahve fincanı un,
*1 u bardağı süt,
*3 su bardağı tavuk suyu ( Et suyu da olabilir)
*1 Diş sarmısak,
*Çeyrek demet ince kıyılmış dereotu,
*sıvıyağ(Ben fındık yağı kullanıyorum), tuz, karabiber.
Hazırlanışı;
1.Havuç ve kabağı tavla zarından biraz daha ufak olacak şekilde doğrayın.
2.Soğanı da yemeklik doğrayın. Soğan, havuç, kabak ve ince doğranmış sarmısağı yağla beraber tencereye koyup, sebzeleri soteleyin.
3.Başka bir yerde yumurta sarısı, süt ve unu çırpma teli ile iyice çırpın.
4.Sotelenen sebzelerin üzerine tavuk suyunu dökün ve kaynamaya başlayınca, sütlü sıvıya bir kaç kaşık ekleyip, ılıtın. Daha sonra sütlü, yumurtalı karışımı da çorbaya ekleyin ve devamlı karıştırarak kaynatın.
5.Tuz ve karabiberini de ekleyin.
6.Çorbayı ateşten aldıktan sonra ince kıyılmış dereotunu da ekleyin ve servis yapın. Afiyet Olsun. 
 Not;dilerseniz çorbaya bir adet tavla zarından daha ufak doğranmış patates, bir fincan kadar bezelye de ekleyebilirsiniz.


ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

$
0
0
En sevdiğim yemekler, zeytinyağlı yemekler, meze tarzı soğuk yenen, asıl yemekten bağımsız yiyecekler ve kahvaltılıklardır. Zeytinyağlı yemeklerin hemen hemen her türünü severim. Hele zeytinyağlı yaprak ve lahana sarmaya bayılırım.Çalışan bayanlar için hazırlaması pek pratik olmasa da, arada bir hafta sonları yapıp, belli bir süre buzdolabının baş köşesinde yer alması gayet hoş oluyor bence:) Lafı çok uzatmadan tarife geçelim, önce malzemeler;
Malzemeler,
*350-400 gr taze asma yaprağı,
*1,5 su bardağı pirinç,
*4 adet orta boy soğan,
*2 çay bardağı zeytinyağı, 
*1 adet büyükçe olgun domates,
*Yarım demet maydanoz,
*2 çorba kaşığı kadar dolmalık fıstık,
*1 çorba kaşığı toz şeker,
*2 çorba kaşığı kuşüzümü,
*1'er çay kaşığı nane, yenibahar, tarçın ve karabiber,
*Tuz,Limon .

Hazırlanışı;
1.Öncelikle Yaprakları kaynar suda 3-4 dakika kadar haşlayıp, süzelim.Kuşüzmlerini ılık suda bekletip, süzelim.
2.Pirinci sıcak su ile duru suyu çıkıncaya kadar güzelce yıkayalım.
3.1 çay bardağı zeytinyağını tencereye alıp, üstüne dolmalık fıstıkları ekleyip, fıstıklar hafif pembeleşinceye kadar kavuralım.
4. Soğanları küp küp doğradıktan sonra fıstıkların üstüne ekleyip, soğanları da kavuralım.Sonrasında pirinci ekleyip, pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurup, küp küp doğranmış domatesleri de ekleyelim ve 5 dakika bu şekilde kavuralım.Tuzunu ve şekeri bu aşamada ekleyelim.
5. İç malzemenin üzerine 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyelim ve suyunu çektikten sonra ocaktan alıp, üstüne ince kıydığımız maydanozları, kuşüzümünü ve baharatları ekleyip, güzelce karıştıralım ve bir müddet dinlenmeye bırakalım.
6.Yaprakları düz bir zemin üzerine yayıp, geniş kısmına iç malzemesini koyup, bir parmak uzunluğunda ve 1 parmak genişliğinde sarın.Mümkün olduğu kadar sıkı sarmaya çalışın.Pişireceğiniz tencereye sarmaları aralarında boşluk kalmayacak şekilde sıkı olarak yerleştirin.
7.Sarmaların üstüne 2,5 su bardağı kadar sıcak su ve arta kalan 1 çay bardağı zeytinyağını dökün ve dilimlemiş olduğunuz 1 ader limonu, sarmaların üstüne yerleştirin.En son porselen bir tabak kapattığınız sarmaları orta ateşte pişirin. Sarmaları tenceresinden boşaltmadan soğutun ve soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun. 

KIYMALI ÖRGÜ POĞAÇA

$
0
0
Güzel bir günde tüm ziyaretçilerimin Berat Kandili mübarek olsun, dualar kabul olsun diyerek güzel bir poğaça tarifi vermek istiyorum. Gerçi adı poğaça ama siz börek veya pide de diyebilirsiniz. Sevgili arkadaşım Nüket'e ait bir tarif ve o adını bana böyle söyledi:)) Malzemeler kolay, yapılışı kolay ve çok lezzetli. Ama yine de bir uyarım var. Mümkün olduğu kadar sıcak ya da ılık ikram edin. Müthiş oluyor.

Malzemeler;
Hamuru için;
*1 su bardağı sıvıyağ ( zeytinyağı)
*1 su bardağı yoğurt
*1 yumurta
1 paket kabartma tozu
*Aldığı kadar un
İçi İçin;
*250 gr kadar kıyma
* 2 adet orta boy soğan ( küp küp yemeklik doğranmış olacak )
*tuz, karabiber, pul biber
*1 kaşık sıvıyağ
Üstü için;
bir adet yumurta sarısı
Hazırlanışı;
1.Hamur malzemelerini kullanarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Hamuru üstü kapalı olarak 30 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.
2. hamur dinlenirken, soğanları yağda pembeleştirip, üstüne kıyma ve baharatları da ekleyip güzelce kıymayı pişirip, bir kenarda ılınmaya bırakıyoruz.
3.Dinlenen hamurumuzu ikiye bölüyoruz ve merdane yardımıyla hafif unlanmış zeminde oval olacak şekilde bir santim kalınlığında açıyoruz.
4. Açtığımız hamurların ortasına kıymayı paylaştırdıktan sonra hamura her iki yanından bıçak yardımı ile çentikler açalım. ve çentiklerin arasında kalan şeritleri saç örgüsü gibi olacak şekilde üst üste kapatarak şekil verin.
5. Kapattığımız poğaçaların üstlerine yumurta sarısı sürüp, önceden 180 derecede ısıtılmış fırınımızda üstleri kızarıncaya kadar pişirelim. (Not: fotoğraftaki poğaçalar, fırındayken  kesilen elektrik sebebi ile güzel kızaramadılar. Görüntüleri bu sebeple soluk oldu:(


Afiyet Olsun.......

PAŞA BÖREĞİ

$
0
0
Uzun aralar verdiğimin farkındayım. Bu durumdan beni izleyen ziyaretçilerim kadar bende rahatsızım inanın. Ama ev ve iş arasında geçen yoğun koşuşturmalar, ailece aldığımız fazla kilolar ve yazın beraberinde getirdiği rehavet, farklı ve şık yiyecekler hazırlamak için gerekli olan istek ve enerjiyi yok ediyor maalesef....yine de direniyorum. Seyrek de olsa sayfamı güncelleyeceğim... Bu konuda çok kararlıyım.
Paşa Böreği tarifinin aslı Aydın ilimize ait. Ben de eltim Gülderen Abla'dan bu tarifi aldım ve sizin için yayınlıyorum. Tam bir enerji bombası... Çok kalorili olmasının haricinde sunumunun orjinalliği ve lezzeti için arada bir yapılmalı diye düşünüyorum.....
Tarife gelince;Öncelikle belirteyim ki; Burada belirttiğim ölçüler iki ayrı yuvarlak fırın kabı ya da iki ayrı mini borcam için börek ölçüsüdür. Her bir kaptaki böreği 4 eşit üçgen parçaya bölerek sekiz kişilik servis elde edebilirsiniz. biz öyle yaptık.
Malzemeler;
Hamur için,
*3 yumurta,
*Yarım kilo un
*1tatlı kaşığı tuz
*yarım çay bardağı su
İçi için;
*1 adet büyük kuru soğan
*Yarım kg kıyma
*1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
*Arzuya göre maydanoz
*Tuz, karabiber
Üstü için;
*Yeteri kadar sarmısaklı yoğurt
*Pul biber ile eritilmiş tereyağı
Kızartmak için; Sıvıyağ
Haşlamak için; Etsuyu ( Evde hazır et suyunuz yok ise; Hazır etsuyu tableti kullanbilirsiniz )


Kızartılan yufkaların fazla yağı kağıt havlu ya da peçete ile alındıktan sonra, yarı yarıya et suyu olan kaynayan suda haşlanır.Bir kaç hazırlama aşamasını fikir olması açısından fotoğrafladım.

Hazırlanışı;
1. Hamur malzemesi kulak memesinden sert olacak şekilde yoğurulur ve üstü örtülü olarak yarım saat dinlendirilir.
2. Hamurdan ceviz büyüklüğünde 12 eşit parçaya  koparılıp ayrılıp.Servis tabağı büyüklüğünde oklava ile ve un yardımı ile açılır.Açılan her bir daire yufka kızgın yagda önlü arkalı kızartılıp, yağını çekmesi için havlu kağıt üzerine alınır.
3. Kıyma, soğanla beraber kavrulur, baharatları ve ceviz de eklendikten sonra, bir kenarda ılınmaya bırakılır.
4. Tüm yufkalar kızartıldıktan sonra yarı et suyu yarı su olarak kaynamış suya atılıp, 1-2 dakika haşlanır ve haşlanan yufkalar fırına dayanıklı, yuvarlak bir fırın kabı ya da borcama üçer tane üst üste konur. Üç adet yufka üst üste konduktan sonra kıymalı harcın yarısı üzerine serilir. Üç adet yufka daha haşlanıp, kıymalı malzemenin üzerine konur. Bu verdiğim altı adet yufka içindir. Diğer altı yufka ve kıymanın diğer yarısı da aynı şekilde hazırlanır. Bu şekilde iki küçük servis kabında servis yapılır.
5. Böylece iki ayrı servisimiz meydana gelir. her bir serviste yer alan 6. yufkanın üstüne  2'şer kepçe artan et suyundan döküldükten sonra, börek sıcak fırına verilerek 5-10 dakika bekletilip suyu çektirilir.
6. Fırından çıkarılan böreğin üstüne sarmısaklı yoğurt dökülür, yoğurdun üstüne ise, pul biberle biberle beraber yakılan tereyağı dökülür.
7. Börek üçgen olarak ister dört eşit parçaya, isterseniz altı parçaya bölünerek, spatula ile fırın kabından alınıp servis yapılır. Afiyet olsun...
Bu arada tüm ziyaretçilerimin Ramazan Bayramını kutlar, nice barış ve umut dolu, mutlu, sağlıklı bayramlar dilerim.

SUSAMLI ŞEKERLEME

$
0
0
Adı her ne kadar Susamlı Şekerleme ise de; o bildiğimiz en güzel Un Kurabiyelerinden biri. Kuşadası'nın yerlileri tarafından özel günlerde sıklıkla yapılan, limonata eşliğinde ikram edilen, farkı içine eklenen kavrulmuş susam olan bu un kurabiyelerinin Kuşadası'nda ismi Susamlı Şekerleme...Bu isim bana pek bir hoş ve pek bir havalı geldi. Artık siz hangi ismi kullanırsınız bilmem.
Malzemeler;
*250 gr margarin ( Her ne kadar margarini kullanmamaya özen göstersemde bu tarz kurabiyelerde tereyağından daha güzel   kıvam sağladığı bir gerçek:)Oda sıcaklığında
*1 çay bardağı pudra şekeri
*1 çay bardağı susam
*1 adet vanilya
*1 adet kabartma tozu
*kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar un.
Üstü için yeteri kadar pudra şekeri
Hazırlanışı;
1. Önce susamları, yanmaz bir tavada yaklaşık olarak 10 dakika karıştırarark kavuralım ve ılınmaya bırakalım.
2.Diğer tüm hamur malzemesini karıştırıp, güzelce yoğurduktan sonra,susamları hamura  karıştırıp yoğuralım ve 10-15 dakika kadar dinlendirelim.
3.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayarak, yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla dizelim.
4.180 derecede önceden ısıtılmış fırında renkleri fazla pembeleşmeden, kontrollü olarak pişirelim. Beyaz kalmaları tercih edilir.
5.Pişen şekerlemelerimizi iyice soğuttuktan sonra üstlerine bolca pudra şekeri serptikten sonra,limonata eşliğinde servis yapalım.
Afiyet olsun.. 
NOT; Yaklaşık 18 yıldır hep yaptığım ve hep beğenilen bir kurabiye de KUŞADASI KURABİYESİ 'dir. İsmin üstüne tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.

KARAMEL SOSLU, HAVUÇLU KEK

$
0
0
Hem yazıyorum, hemde bir yandan yiyorum. Ne olacak benim bu halim bilmem:) Güzel mi güzel bir havuçlu kek tarifi daha. Üstelik karamel soslu......tarif yine Nüket'ten:))Öncelikle şunu belirteyim ki; Bu tarifte hamur malzemesi hep elle çırpılıyor. Yani eski usul. Mikserle falan çırpmak yok. Ben Çok yumuşak olmasını kesinlikle buna bağlıyorum. Gerçekten çok yumuşak bir kek.
Malzemeler;
Kek Hamuru için
*4 büyük yumurta,
*1,5 su bardağı toz şeker
*Yarım su bardağı erimiş tereyağı
*Yarım su bardağı zeytinyağı,
*Yarım su bardağı çok ince dövülmüş fındık.
*Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
*4 orta boy havuç (iri dendelenmiş)
*1 büyükçe elma ( iri rendelenmiş)
*2,5 su bardağı elenmiş un,
*1 paket kabartma tozu,
*1 çay kaşığı tarçın.
Sosu için;
*1 çay bardağı toz şeker
*1 çay bardağı süt veya krema
 
Hazırlanışı;
1.Önce oda sıcaklığındaki yumurtalar ile toz şekeri elle güzelce çırpalım. Sonra sırası ile yağı ve havuç ve elmayı ekleyelim ve karıştıralım.
2.Toz malzemeleri, un, kabartma tozu ve tarçını da karıştırıp, sıvı malzemelerin içine eleyerek ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
3.En son ceviz ve fındığı da karıştırdıktan sonra, kekimizi 24 veya 26 cm lik kelepçeli kek kalıbımıza dökelim ve önceden 165 derecede ısıtılmış fırında pişirelim.
4.Kekimiz piştikten sonra kalıpta, ters çevirerek soğutun.
5.Sosu için ise şekeri tencerede erittikten sonra, üstüne süt veya kremayı ekleyip, kendinden sertleşen şeker, tekrar eriyinceye kadar karıştırarak kaynatın.
6. Keki soğuk olarak dilimleyin, sosu da ılık olarak kek dilimlerinin üstüne dökerek servis yapın. Afiyet olsun...

KIŞLIK DOMATES

$
0
0
 
Cismi, uzak, çoook uzaklarda ama kendisi burada tam yanıbaşımızda,  kuvvetle muhtemel gelecekteki komşum, Sevgili Lama Mutfakta arkadaşım, tam da zamanında işimize yarayacak, faydalı bir bir etkinlik düzenledi. Etkinliğin adı "Domates Etkinliği".....Yaz mevsimi bitmek üzereyken, mevsiminde domatesler bitmeden bizde birşeyler yapalım dedik. Çorbada tuzumuz olsun. Kış için, yemeklerde, domates çorbası olarak ve özellikle menemen yaparken kullanmak üzere; pek çok kişi çeşitli şekillerde hazırlıyordur muhakkak ama bir de bizim yaptığımız gibi deneyin derim.
Kışlık domates hazırlamak için istediğiniz kadar domates, tuz, çok az şeker ve tertemiz kavanozlara ihtiyacımız olacak. Tarif ise şöyle; 
Domatesleri güzele yıkadıktan sonra kabuklarını soyalım. kabukları soyarken, domatesleri sıcak suya batırmak da, kabukları soymak için pratik bir yoldur.Kabuklarını soyduğumuz domatesleri ortadan ikiye bölelim ve fazla suyu ile oradaki çekirdekli kısımları hafifçe temizleyelim. Sonra domatesleri irice küpler halinde doğrayarak bir tencereye alalım ve ocağın altını açalım. Fazla kaynatmadan, bir iki fokurdadıktan sonra altını kapatalım
Eğer domatesleri sos şeklinde kullanacak isek; el blendırı ile domatesleri püre haline getirelim. Yok püre gibi kullanmayıp, küp şeklinde kullanacak isek; blendırı hiç kullanmayalım. Domates henüz sıcakken domatesleri kavanozlara doldurup, kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra, temiz bir havlunun üstüne ters çevirip, iyice soğumalarını bekleyim. Kavanozlar iyice soğuduktan sonra serin ve güneş almayan bir yerde, kullanıncaya kadar saklayabilirsiniz. Afiyet olsun...



KAHVALTI BÖREĞİ

$
0
0
Hemen defteri kalemi alın ve bu hafta sonu için yapmak üzere Kahvaltı Böreği'nin malzemelerini not alın. Not alın diyorum ama benim gibi hafızası çok kuvvetli olmayanlar not alsın.Yoksa malzemeler hem az hemde her evde bulunan malzemeler.Ölçüler ise çok pratik. Çabucak hazırlanıyor ama siz akşamdan hazırlayıp buzdolabına koyabilir, sabah kalkıp hemen fırına verebilirsiniz. Patates bu böreğe çok yakışıyor ama siz dilediğiniz iç malzemesi ile de yapabilirsiniz.
Malzemeler;
Hamur için;
*1 su bardağı ılık su
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı zeytinyağı ( başka bir sıvıyağ da olabilir)
*1 çay kaşığı tuz,
*Aldığı kadar un( kulak memesi yumuşaklığında)
İçi İçin;
*2 adet haşlanmış ve ezilmiş patates
*Yeteri kadar tereyağı
*Tuz, karabiber, pulbiber
Üstü için;
*1 adet yumurta sarısı,
*Arzuya göre susam veya çörekotu
Hazırlanışı;
1.Öncelikle haşlanmış patatesleri ezin ve yeteri kadar tereyağında tuz ve baharat ilavesi ile güzelce kavurun. Ilınmaya bırakın.
2.Hamur malzemesini yoğurun ve 6 eşit parçaya böldükten sonra üstünü örterek 10 dakika dinlendirin.
3.Hamurlardan her birini birer yemek tabağı büyüklüğünde açın ve üstüne fırça ile sıvıyağ sürdükten sonra zarf şeklinde kapatıp buzdolabında 10 dakika kadar bekletin.
4.Her bir hamur parçasını büyükçe bir pide kadar, oval olacak şekilde açın. ve uzun kenarına patatesli harçtan boydan boya yerleştirin. Daha sonra hamuru patatesin üstünden doğru rulo yaparak sarın.
5. İster bu hali ile buzdolabına koyup sonradan pişirin. istersenizde hemen üstüne yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin.
6. Mümkünse fazla soğutmadan, verev olacak şekilde kesin ve servis yapın. Afiyet olsun..


SARAYLI PİLAVI ve BİR YEMEK DAVETİ

$
0
0


Uzun zamandır yemekte misafir ağırlamamıştım. Cumartesi öğlende misafirlerim için hazırlığa girişirken, gerek menü oluştururken, gerekse de yemekleri hazırlarken hamladığımı hissettim. Cuma akşamı başladığım hazırlıklarımı, cumartesi öğlene zor yetiştirdim:) Yemekte adını kendim uydurduğum SARAYLI PİLAV ile aşağıda şimdilik minik fotoğrafları yer alacak olan ve sırayla tariflerini yayınlayacağım ikramlara yer verdim. Bir de fotoğraflamayı unuttuğum Hindi But Fırında ve Yeşil salata da soframızı süsleyen lezzetlerdendi.
 
SARAYLI PİLAVI

Her ne kadar kalıpta, et ve pilav katları şeklinde yaptığım sunum çok beğenildi ise de; etin pilav üstünde yaptığı ağırlık sebebi ile bu şekil uzun süre kendini koruyamıyor ve bir tarafından yıkılmaya başlıyor. Sadece hızlı servisler için önerebilirim. Buradakinden daha farklı şekillerde de sunabilirsiniz.
Malzemeler;( Ölçüler 8-10 kişilik misafir için uygundur)
Et için malzeme;
*1 kg sotelik doğranmış dana eti,( Arzuya göre kuzu da olabilir)
*Yarım kilo mantar, ( temizlenmiş, limonlu suda bekletilmiş).
*3 adet kırmızı dolmalık biber, yemeklik doğranmış.
*2 yemek kaşığı tereyağı,
*1 yemek kaşığı sıvıyağ,
*tuz, karabiber, kekik, pulbiber
Pilav için;
*3 Nescafe kupası pirinç
*3 Çorba kaşığı tereyağı(Yaklaşık 75 gr kadar)
*1 çorba kaşığı  zeytinyağı ( pirince parlaklık verir)
*Tuz ve kaynar su.( 4,5 su bardağı)
Hazırlanışı;
1.Öncelikle etinizi tencereye alıp suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Bu süreç sonunda etin pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmemiş ise su ilavesi ile biraz daha pişrin.Bu arada pirinçleri bir kaseye alıp, üstüne iki tatlı kaşığı tuz serpin ve hemen üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyerek, en az bir saat bekletin.
2.Mantarları sotelik doğrayıp, bir kaşık tereyağında soteleyelim ve üstüne kırmızı biberleri ekleyip, pişirelim. Bu malzemeyi et ile karıştırıp, yağ ilavesi yapalım ve et ile beraber beş dakika kadar kavurduktan sonra, dinlenmeye bırakalım.
3.Suda bekleyen pirinçleri soğuk su altında nişastalı kısmı ( beyaz suyu) gidinceye kadar  yıkayın ve süzün . 
4.Tereyağını tencereye alın, yağı köpük köpük oluncaya kadar eritin ve süzdüğünüz pirinçleri ekleyin, üstüne yeterince tuzunu atın ve pirinç taneleri saydamlaşmaya başlayıncaya kadar kavurun.
5.Kavrulan pirinçlerin üstüne 4,5 kupa sıcak su ekleyin.Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Pilav pişince altını kapatın ve pilavın en az yarım saat dinlenmesini bekleyin.Daha sonra et ile isterseniz kat kat yaparak, isterseniz de servis tabağında yan yana servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun..

 
 
                                Kış Çorbası ve Semizotu Yatağında Arap Köftesi 
                                    ( Tarifleri daha sonradan yayınlayacağım)
 
 
( İsimlerin üstüne tıklayarak tarifleri görebilirsiniz. Burada sadece sunumlar farklı )
 
 
Patatesli Rulo Börek ve Yalancı Ekler Pasta
 ( Tarifleri daha sonradan yayınlayacağım)
 
 
Renkli İrmik Tatlısı ve Vişneli,Bademli Kek
 ( Tarifleri daha sonradan yayınlayacağım)
 
 

KIŞ ÇORBASI

$
0
0
Bir önceki yazımda bahsettiğim yemek davetimde çorba olarak "Kış Çorbası"nı hazırladım. Adının kış çorbası olduğuna bakmayın her daim kolayca yapıp lezzetle yiyebileceğiniz bir çorbadır.
Malzemeler;
*1 adet orta boy soğan ( yemeklik doğranmış)
*1 yemek kaşığı domates salçası
*1 yemek kaşığı biber salçası
*1 su bardağı kadar kırmızı mercimek
*1 adet orta boy havuç ( doğranmış)
*1 adet orta boy patates ( doğranmış)
*Yarım adet kemiksiz tavuk göğsü( haşlanmış ve ince ince didilmiş)
*Yarım su bardağı kadar tel şehriye
*Tereyağı, tuz, kırmızı biber, karabiber ve kuru nane
*Yeteri kadar su ( Tavuğu haşladığınız su olursa daha iyi olur)
Hazırlanışı;
1. öncelikle tavuğu haşlayıp, didikleyerek bir kenarda bekletin.
2.Soğanı tereyağında, salçalarla beraber soteleyin. Fazla bekletmeyin, tereyağı çabuk yanar.
3. Kırmızı mercimek, havuç, patates ve  ilavesi ile çorbayı pişmeye bırakalım ve sebzeler ile mercimek piştikten sonra rondo ile tüm mazlemeyi parçalayıp, ezelim.
4. Bu arada çorbanın kıvamını ayarlamak için sıcak su ekleyebilirsiniz. kaynamaya başlayan çorbaya Tavukları ekledikten sonra, tel şehriyeyi de ekleyelim ve pişmeye bırakalım.
5. Çorbamız iyice piştikten sonra üstüne bir yemek kaşığı tereyağında erittiğimiz baharat ve naneyi çorbanın üstüne dökelim ve servis yapalım.
 
NOT; Ben fotoğraf çekerken unutmuşum ama servis esansında çorba kasesinin yanına yaprak kraker batırararak servis yaptım. Siz de dilerseniz galeta veya kraker ile veya kızarmış ekmek dilimleri ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

RENKLİ İRMİK TATLISI

$
0
0
Oldukça eski bir tarif. Şöyle söyleyeyim; Sofra dergisinin ilk sayılarından birinde yer almıştı. Görüntü ve lezzet olarak hemen hemen herkes tarafından beğeniliyor. Ben misafirlerime hazırlarken aşağıda vereceğim ölçülerin az geleceğini düşündüğüm için yarım ölçü artırarak yaptım. Ancak, tatlı güzel kabarıp, revani bayağı kabarık ve yüksek olunca hata yaptığımı anladım. Çünkü aşağıdaki ölçüler gayet uygun.  Bayram yaklaşırken, tatlı tarifi arayanlara bir seçenek olabileceği düşüncesindeyim.
Malzemeler;
Hamur için:
*4 adet yumurta
*2 çay bardağı tozşeker
*1 çay bardağı yoğurt
*2 paket kabartma tozu
*1,5 çay bardağı irmik
*5 çay bardağı un
*2 yemek kaşığı kakao
*2 çay bardağı kadar hindistan cevizi
Şerbeti için:
*3 su bardağı su
*3 su bardağı tozşeker
*1 dilim limon
Üstü için:
*Yarım çay bardağı süt
*1 paket toz krem şanti
*Fıstık, fındık veya dövülmüş ceviz. dilerseniz çikolata sos da dökebilirsiniz.
Hazırlanışı;
1.Hamur için yumurta ve tozşekeri iyice çırpın. Sırası ile  yoğurt, un, irmik ve kabartma tozunu ilave edip iyice çırpın.
2. Hamuru Fırın tepsisine ( ben midi fırın tepsisi kullandım) dökün ve Önceden  180 derecede ısıtılmış fırında  pişirin.
3. Şerbet için tüm   malzemeyi kaynatıp, ılınmaya bırakın.
4.Pişen revaninin üstüne şerbeti gezdirin. ve şerbeti emmesi için beklemeye alın. Hamur şerbeti iyice çekince, yuvarlak bir kalıp yardımı ile ( ben yuvarlak kurabiye kalıbı kullandım ama siz bardak da kullanabilirisiniz.) revaniden yavaşça   yuvarlaklar çıkarın.Bu yuvarlakları servis tabağına alın.
5. Yuvarlaklar çıktıktan sonra geriye kalan revani kırıntılarının üstüne kakao ve hindistan cevizi döküp, elinizle iyice karıştırın.
6. Hazırladığınız kakaolu bu karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın ve hafifçe üstüne baştırarak her bir revani yuvarlağının üstüne yerleştirin.  ben kakaolu bu yuvarlakları hazırlarken revaniyi kestiğim kurabiye kalıbından biraz daha ufakça, başka bir kurabiye kalıbı ile sıkıştırıp, daha düzügün olmalarına özen gösterdim.
7.en son krem şantiyi soğuk sütle çırpın ve bir sıkma torbası yardımıyla, yoksa bir tatlı kaşığı yardımı ile kakaolu revaninin üstüne sıkın.  üstüne süsleme malzemesi olarak yukarıda saydıklarımı kullanabileceğiniz gibi, ahududu, kivi dilimleri, böğürtlen, vişne, kayısı reçeli, çikolata sosu veya aklınıza gelebilecek başkaca meyvelerle süsleyip servis yapabilirisiniz.Afiyet olsun.
NOT; Bu tatlıyı bir gün önceden de hazırlayıp, streç folyo ile üstünü kapatıp, ertesi gün misafirlerinize ikram edebilirisiniz.
 


SEMİZOTU SALATALI BULGUR KÖFTESİ

$
0
0
Daha önce yayınladığım BURADAKİ yemek davetimde hazırladığım bir başka tarif Semizotu Salatalı Bulgur Köftesi. Aslında çok benzer pek çok tarif ve bu tariflere verilmiş pek çok değişik isim var. SemizotuTtaratorlu Köfte, Semizotu veya Ispanak Yatağında Arap Köftesi veya Cacıklı Arap Köfte olarak da farklı tarifler gördüm ve okudum. Hemen hemen hepsi birbirine çok benziyor. Yemek veya çay daveti sofralarında ikram edilebilecek nitelikte bir lezzet. Denemek isteyip de tereddüt edenlere Çok beğenildiğini söyleyebilir. Köfteleri yuvarlamak biraz el oyabilir. Bu sebeple ikram edeceğiniz günden bir gün önce hazırlayıp, buzdolabında bekletebilirsiniz. Tarifimiz şöyle;
Malzemeler;
Salata malzemeleri;
*2 Demet yaprakları ayıklanmış ve çok iyi yıkanarak, suyu kurutulmuş semizotu
( Ben daha önceden de yazmıştım ama yinelemek istiyorum. Tüm sebzeleri özellikle ıspanak, semizotu, kıvırcık, maydanoz, dereotu gibi..Sebze yıkayıcıda sirkeli suda 10-15 dakika bekletip yıkadıktan sonra sebze kurutucu denen aletle kurutursanız çok iyi olur. Kullandığınız yerde sulanmalarını önlemiş olursunuz)
*3 diş sarımsak ( ezilmiş)
*Yeteri kadar ( Muhtemelen 2 su bardağı kadar) süzme yoğurt
*Tuz
Köfte Malzemeleri;
*200 gr ince bulgur
*200 gr. kıyma
*1 yumurta
*1adet rendelenmiş kuru soğan
*1 çorba kaşığı domates salçası,
*1 Çorba kaşığı biber salçası
*Tuz,karabiber,pulbiber
*Köfteler kızartmak için tereyağı ve nane
Hazırlanışı;
1.Köfte için bulguru yeteri kadar sıcak suyla ıslatıyor ve yumuşamasını sağlıyoruz.
2. Bulgur suyunu çekip yumuşayınca içine kıymayı, yumurtayı ekleyip, soğanı rendeliyoruz.   Tuz ve diğer baharatları ekledikten sonra  güzelce yoğuruyoruz.
3.Köfte harcını iyice yoğurduktan sonra fınıktan büyük, cevizden küçük büyüklüğünde köfteler şeklinde yuvarlıyoruz.
4.Tavaya tereyağını ekleyip, salçaları hafifçe kavuduktan sonra, köfteleri de ilave edip, üstüne bolca nane döküyoruz. Köftelerin ezilip dağılmasını önleyerek haifçe kızartıyoruz ve köfteleri üstünü geçmeyecek şekilde su ilavesi ile, köftelerin salçasının dağılmasını ve köftelerin iyice pişmesini sağlıyoruz. Bu arada köftelerin suyu iyice çekilmiş olacak.
5.Semizotunu sarmısak, tuz ve yoğurtla karıştırdıktan sonra servis tabağına alıyoruz. ve ılık olan köftelerimizi semizotunun üstüne yayıyoruz.
6. Bu aşamada köftenin yağı size az gelirse, az miktarda ısıtacağınız zeytinyağı veya eriteceğiniz tereyağını salatanın üstüne gezdirerek ılık olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.


EV BAKLAVASI ve MUTLU BAYRAMLAR

$
0
0
Öncelikle tüm ziyaretçilerimin Kurban Bayramını Kutlar, sağlıklı ve barış dolu bayramlar dilerim. Ev Baklavası benim için hep en zor tariflerden biri oldu. Bu sebeple eşimin tüm ısrarlarına rağmen bu güne kadar yapmayı denemedim bile. Ama ısrarlara karşı koymak bir yere kadarmış. Dün, yani Arife Günü öğleden sonra başlayan baklava maceram mutlu sonla noktalandı. Malzemeleri dikkatle ve tam olarak uygalarsanız beceremeyecek hiçbir şey yokmuş!! Bunu çok samimi söylüyorum. tarifi yayınlamakta geç kalmış olabilirim. Zira bayram günü kimse kalkıp da baklava açmaz diye düşünüyorum.Ama yine de tarif burada olsun, başka bayramlarda belki denemek istersiniz. Tarif Ablama ait.
Malzemeler;
*1 adet yumurta,
*1 su bardağı süt,
*2 yemek kaşığı yoğurt,
*3 yemek kaşığı erimiş tereyağı veya yarım su bardağı sıvı yağ,
*2 yemek kaşığı sirke ( veya bir paket kabartma tozu da olur)
*Aldığı kadar un( benim hamurum yaklaşık 4,5 su bardağı un aldı)
( hamurunuz ele yapışmayı bıraktığı anda un eklemeyi kesin. Zira yumuşak bir hamur olmalı.)
*200 gr erimiş tereyağı.
şerbeti için;
*5 su bardağı şeker
*4 su bardağı su
*1 adet limon dilimi
ve aralarına serpmek için yeterei kadar iri dövülmüş ceviz
Hazırlanışı;
1.Yumurtayı,yoğurdu, yağı, sütü, sirkeyi karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayın.
2.Kulak memesi  kıvama gelince hamuru en az yarım saat dinlendirin.
3.Dinlenen hamuru üç eşit parçaya bölün. Bu parçalardan birine uzun rulo yapıp   cevizden küçük 14-15 parçaya ayırın.
4.Parçaları yuvarlayıp beze haline getirin. Üzerlerine nişasta serpiştirin.
5.Her bir bezenin altını üstünü iyice nişastaya bulayıp merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine nişasta serpiştirip kenara alın. geri kalan bezeleri de  tatlı tabağı büyüklüğünde açıp aralarını nişastalayarak üst üste koyun.
6.Bekleyen diğer iki parçayı da bezelere ayırıp aynı işlemleri yapın.
7.Üst üste bekleyen bezlerin ilk grubunu elinizle hafif hafif bastırarak genişletin  ve  merdane ile içten dışa doğru açarak tepsinizin boyutunda açın.  Açtığınız hamuru hafif yağlı tepsiye yerleştirip, üstüne 2-3 kaşık erimiş tereyağı serpin. ve cevizin yarısını her yerine serpiştirin.Böylece diğer hamur grubunu da yerleştirip arasına ceviz  ve yine 2-3 kaşık tereyağı serpin ve üçüncü grup hamur ile üstünü kapatın.
8. Baklavanızı keskin bir bıçakla dilimleyin. ( Bu aşamada nasıl dilimleneceğine dair internette fotoğraf bulabilirsiniz)
geri kalan yaklaşık 150 gr tereyağını eritin ve üstünde oluşan beyaz köpükleri alıp atın. Hafif kızgın tereyağını  baklavanın heryerine gelecek şekilde dökün.
9.Önceden Isıtılmış 180 dereceli fırında  kızarana kadar   pişirin.
10.Bu arada tozşeker ve suyu karıştırıp kaynamaya bırakın.  yaklaşık 15 dakika daha kaynatıp limon dilimini ilave edin. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın ve ilk kızgınlığının geçmesini bekleyin.
11.Çok fazlada soğutmadan ılık baklavanın üstüne şerbeti döktükten sonra iyice şerbeti 


PATATESLİ RULO BÖREK

$
0
0
Patatesli Rulo Böreği, Dayımın kızı Serap'tan öğrendiğimde lise öğrencisiydim. Bu güzelim böreği o kadar çok sevmiştik ki;   çaya gelecek misafirlere ilk yapılacaklar arasında yerini hemen alır ve çarçabuk tüketilirdi. Sonra zamanla unuttuk. Çok uzun süredir de yapmıyordum. Ama;  eski tüm tariflerimi hazine gibi saklayan o tarif defterim yok mu? İşte geçenlerde eski dostum tarif defterini karıştırırken, sayfalar arasından bana gülümseyen bu güzel böreği tekrar gördüm ve misafirlerime yapmaya karar verdim. Çok da iyi bir karar vermişim. Çünkü çok beğenildi, tüketildi, tarifi istendi. İşte merak edenlere tarifi;
Malzemeler;
*5 adet yufka,
*5-6 adet orta boy patates( haşlanmış ve rendelenmiş)
*200 gr erimiş tereyağı veya margarin
*2 su bardağı kadar yoğurt
*200 gr kadar rendelenmiş kaşar peyniri( arzuya göre isterseniz eklemeyebilirsiniz. Kaşar soğuyan börekte sertlik yapabilir)
*Tuz, karabiber,
Üstü İçin;
Kaşar peyniri rendesi ve pul biber
Hazırlanışı;
1.Patates, yoğurt, yağ,karabiber, tuz ve arzuya göre peynir karıştırılıp, hafif gevşekçe bir harç haline getirilir.
2.Bir yufka tezgaha serilir ve üstüne yeter miktarda harç sürülür. Onun üstüne bir yufka daha, tekrar harç ve bir yufka daha şeklinde tüm yufkalar ve harçlar üst üste sürülür.
3.Yufkaları bir kenardan başlayarak ve mümkün olduğu kadar sıkı şekilde rulo şeklinde sarılır.
4.Keskin bir bıçak yardımı ile rulo ortadan ikiye kesilip, streç folyo ile sarıldıktan sonra buzluğa konur ve bir gece buzlukta bekletilir. ( Bu hali ile börekleri buzlukta dileidğiniz kadar bekletip, gerektiğinde buzluktan çıkarıp her zaman kullanabilirsiniz. Bu anlamda elinizin altında her zaman hazır bulunan böreğiniz olacaktır)
5.Ertesi gün buzluktan çıkardığınız böreğinizi yarım saat kadar oda ısısında beklettikten sonra keskin bir bıçak yardımı ile bir parmak genişliğinde kestikten sonra, yağlı kağıt serili tepsiye veya yağlanmış tepsiye dizin ve üstlerine yeteri kadar kaşar peyniri rendesi serptikten sonra, 180 derecede ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.



SONBAHAR ÇAY SOFRASI ve MİMOZA SALATASI

$
0
0
Mimoza Salatası'nı Sevgili Yeşim ( Yetur'la Lezzet kareleri) Blogunda görmüştüm ve çok ilgimi çekmişti. Uygun bir zamanda bakar ve denerim diye düşünürken, ne yazık ki, Yeşim'in blogunu kapadığını gördüm. Gerçekten çok üzüldüm. Uzun süredir blog yazan arkadaşımızın blogunda hem oldukça orjinal ve güzel tarifler vardı hem de çok büyük emek vardı. Yazık oldu. uzun bir süre araştırdıktan sonra aynı tarifi Yemek Zevki-Melda'nın sayfasında buldum.Eğer yazımı okuyorsa Yeşim'e tarif için ve gerektiğinde bakarız düşüncesi ile kayıt etmediğimiz ama şimdi bulamadığımız, akıllarımızdan çıkmayan diğer tarifler için teşekkür ediyorum.
Mimoza Salatası'nı, adını "Sonbahar Çay Masası" koyduğum soframda denedim ve misafirlerim tarafından çok beğenildi. Tarifi hemen hemen aynen uguladım. Sadece süslemesinde patates cipsi kullanarak çiçek havası vermek istedim. Adı ile uyumlu bir salata olsun diye:)

Mimoza salatasının dilim fotoğrafını hava karardıktan sonra çektiğim için renkler daha sarı çıktı. Malum artık havalar çok erken kararıyor.Tarifi 28 cm'lik büyük kelepçeli kalıba göre yaptığım için, malzemelerin oranlarını fazla tuttum. Zaten orjinal tarifte de ölçü verilmemiş. Siz kişi sayısı ve kullanacağınız kalıbın büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz. İşte tarifimiz;
Malzemeler;
*Patates (Haşlanmış)
*Havuç
*Beyaz lahana 
*Haşlanmış yumurta 
*Ceviz  (İri iri kıyılmış)
Sosu için:
*İnce kıyılmış dereotu
*Mayonez
*Süzme yoğurt
*Sarımsak
*Tuz
*Toz halde limon tuzu (Ben kullanmadım-Unutmuşum-)
Hazırlanışı;
1.Haşlanmış patates ve havucu rendeleyin. 
2.Lahanayı inceince kıyıp tuzla hafifçe ovup, oluşan suyu sıkın.
3.Yumurtaları katı olacak şekilde haşlayıp beyazı ve sarısını ayrı ayrı rendeleyin.
4.Sos için, yoğurdu, mayonezi, sarmısağı, tuzu ve dereotunu harmanlayıp, karıştırın. 
5.Servis tabağına kelepçeli kalıbın çemberini yerleştirin ve en alta bolca kıyılmış cevizi yayın. Üzerine rendelenmiş patatesi yayıp  bastırın. Üzerine bir kaç kaşık sostan döküp, yayın. Havucu da rendeleyip aynı şekilde yayın ve üstüne yine sostan yayın. Lahanaları da yayıp kalan sosu üzerine dökün. Yumurtaların beyazını ve sonra da sarılarını rendelenmiş olarak salatanın üzerine yayın. 6.Salatanın üzerini bol cevizle kaplayıp bu şekilde 2-3 saat buzdolabında bekletin. Servise yakın çemberi çıkarıp dilediğiniz gibi süsleyerek servis yapın. Ben salatanın her tarafına patates cipsi ve maydanoz yerleştirerek süsledim.
 
Sonbahar Çay Sofrası'nda yer alan tarifler(Tuzlular);
*Yalancı Kol Böreği ( Tarifi gelecek )
*Peynirli mini pidecikler (Tarifi gelecek)
*Sarıyer Böreği ( Masada yanda kaldığından çıkmamış)
*Mimoza Salatası ( Tarifi yukarıda)
*Arpa şehriye Salatası(Tarifi gelecek)
*Zeytinyağlı Patlıcan Dolma
 
Sonbahar Çay Sofrası'nda yer alan tarifler (Tatlılar) ; 
*Vişne Soslu Cheesecake (Tarifi gelecek)
*Haşhaşlı Ganajlı Muffin
*Damla Çikolatalı Kurabiye
 
Afiyet Olsun.
 


VİŞNELİ CHEESECAKE

$
0
0
Cheesecake çok kalorili olmasına rağmen, neredeyse en sevdiğim tatlıların başında geliyor. Hele çikolatalısına hiç dayanamıyorum. Daha eskilerde Çikolatalı Cheesecake tarifi yayınlamıştım. Dileyen BURADAN bakabilir. Meyveli olanlardan ise en sevdiklerim vişneli ve frambuazlı olan. Benim Cheesecake tariflerim malzeme anlamında hemen hemen hiç değişmiyor. Sadece kullandığım kalıbın ölçüleri ile ilgili olarak malzemelerin ölçüsünde değişiklik oluyor. Buradaki tarifimi ise oldukça büyük bir ölçü olan 28 cm'lik kalıba göre ölçülendirdim ve alt tabandan cheesecake'in yanlarına da kenarlık olarak yaptım. Vişneli Cheesecake, daha önceden yayınladığım Sonbahar Çay Sofrası'ndaki ikramlarımdan biriydi ve beğenildi. Tarifimiz şöyle; 
Malzemeler;
Taban için;
*5 paket burçak bisküvi
*200 gr eritilmiş tereyağı
Peynirli Krema için;
*1000 gr ( 1 kg) labne peynir ( oda sıcaklığında ve suyu tel süzgeçte süzülmüş)
*1,5 su bardağı toz şeker
*3 yemek kaşığı limonun suyu
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
*4 adet orta boy yumurta ( oda sıcaklığında)
*1 paket vanilya
*1 çorba kaşığı un
*3 çorba kaşığı nişasta
*400 gr krema
Vişneli sos için;
*Yarım kutu dondurulmuş vişne.
*2 çorba kaşığı nişasta
*1-2 çorba kaşığı şeker
Hazırlanışı;
1.Önce 28 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altını, yağlı kağıt ile kaplayın ve fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın.
2.Taban için bisküvileri ve eritilmiş tereyağını beraberce rondoda çekin. Hamur haline gelen bu karışımı, kelepçeli kalıbınızın altına ve yan duvarlarına bastırarak yayın ve buzdolabına kaldırın.
3.Suyu süzülmüş Labne peynir ile şekeri mikserle iyice çırpın. Bu karışıma sırası ile kremayı, limon kabuğu ve limon suyunu, vanilya, un ve nişastayı katarak tekrar çırpın.
4.Son olarak karışıma yumurtaları tek tek katarak ve fazla çırpmadan karıştırın.
5.Buzdolabından çıkaracağınız alt tabanın üzerine peynirli kremayı dökün.
6.Cheesecake in çatlamaması için cheesecake kalıbının alt tarafını su geçirmeyecek şekilde aleminyum folyo ile kapladıktan sonra içinde su olan ve ısıya dayanıklı minik bir tepsiye yerleştirerek fırına verin ve yaklaşık olarak 45-50 dakika pişirin.
7.Cheesecake'in fazla kızarmamasına dikkat edin. Orta kısmı hafif sallanıyor, kenarları sallanmıyor ise pişmiş demektir. Bu hali ile fırını kapatın ve fırın kapağını yarım açarak ( Ben bu işlemi kapakla fırın arasına bir kürdan yerleştirerek yapıyorum), bu şekilde iyice soğumasını bekleyin.
8) Cheesecake soğuduktan sonra,minik bir tencereye hafif çözülmüş vişnelerin erimiş suyundan( yaklaşık 1 su bardağı kadar, az olursa su ekleyebilirisiniz), nişasta ve şekeri alıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin ve altını kapattıktan sonra vişne tanelerini ekleyin ve ılınmasını sağlayın.
9.Ilınan sosu, fırından çıkardığınız cheesecake'in  üstüne döktükten sonra buzdolabına kaldırın ve en az  1 gece dolapta bekletin.
10.Servise yakın,kalıptan çıkarmak için önce kenarlarını bir bıçak yardımı ile kalıptan dikkatlice ayırın ( Bu aşamada yan duvarlar kolay kırılabilir dikkatli olun) ve daha sonra kelepçeli kalıptan çıkarın. Afiyet olsun.
 
Dilerseniz servise cheesecake'nizin etrafını kurdele ile kaplayarak da hazırlayabilirsiniz. Aşağıda ki fotoğraf yeğenim Naz'ın iki sene önceki doğumgününde hazırladığım, yukarıdaki ile aynı şekilde kenarları olan bir cheesecake ait. Burada da göreceğiniz gibi, kurdele ile bağlandığında da oldukça şık görünüyor. 
 
 

PEYNİRLİ PİDECİK

$
0
0
Sonbahar Çay Sofrası için hazırladığım Peynirli Pidecikler, ertesi güne neredeyse hiç kalmadan aynı gün yenilip tükendi. Ilıkken yendiğinde tadına ve kıvamına doyum olmuyor.Özellikle kahvaltı davetlerinizde bir gün önceden hazırlayabilir, servisten hemen önce fırında ısıtarak ikram edebilirsiniz. Isıtıldığında  yeni pişmiş gibi taptaze oluyor. Tavsiye ederim.Tarifimiz şöyle; 
 Malzemeler;*2 adet orta boy yumurta (oda sıcaklığında )
*1 çay bardağı yoğurt
*1 çay bardağı sıvıyağ
*125 gr oda sıcaklığında tereyağı
*1 paket instant maya
*1 paket kabartma tozu
*Yarım çay kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı toz şeker
*Aldığı kadar un.( Hamur elinize yapışmadığı anda un eklemeyi bırakın.Yumuşak bir hamur olmalı )
İçine;
Bolca maydanoz ( ince kıyılmış), arzu ettiğiniz kadar dereotu, 100 gr kadar beyaz peynir ve 150 gr kadar lor peyniri, pul biber, kara biber.
Üstüne;
Yumurta sarısı
Hazırlanışı;
1.Tüm hamur malzemesini karışırıp, yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
2.Yoğurduğunuz hamurun üstünü örterek, ılık bir ortamda 1 saat dinlendirin ve mayalanarak kabarmasını sağlayın.
3.Kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzun içinde inceltin ve içine bir miktar peynirli harçatan koyduktan sonra, mekik şeklinde kapatın.
4. Hazırladığınız poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine birleşim yeri alta gelecek şekilde yerleştirin.  üst kısmına tam ortadan sivri uçlu bir bıçak yardımı ile fazla büyük olmayan bir çentik atarak kesin.( Bu kısım pidecikler pişerken açılacak ve bir miktar peynirli karışım görünecek)Pideciklerin üstlerine yumurta sarısı sürün.
5.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.

HAŞHAŞLI GANAJLI MUFFİN

$
0
0
SONBAHAR ÇAY SOFRASI'NDA yer alan tatlı ikramlardan bir  tanesi Haşhaşlı Ganajlı Muffin idi. Haşhaşı muffinlerde oldukça sık kullanıyorum ve çok seviyorum.Bu sefer muffinleri 24'lü mini muffin kalıplarında, tek lokamlık yaptım ve üstlerine çikolatalı ganaj ile ceviz ekledim. Ganajları sıkma torbasında çok hızlı bir şekilde sıktığım için oldukça bozuk krema görüntüsü oldu. Ama siz ganajı buzdolabında bir müddet beklettikten sonra sıkarsanız daha güzel duracaktır.
 Tarifimiz şöyle;
Malzemeler:
*3 adet büyük boy yumurta(oda sıcaklığında)
*1 su bardağı yoğurt,
*1/2 su bardağı erimiş tereyağı ( 100 gr)
*1/2 su bardağı zeytinyağı
*1 su bardağı  toz şeker
*1 çimdik tuz,
*1/2 su bardağı haşhaş
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
*2 yemek kaşığı limon suyu
*1 paket kabartma tozu
*2,5 su bardağı un
Ganaj için;
*100 gr bitter çikolata
*100 gr( yarım su bardağı ) sıvı krema
*Yeteri kadar yarım ceviz tanesi
Hazırlanışı;
1.Yumurtayı, tuz ve şekerle çırptıktan sonra sırası ile yoğurt, limon suyu, limon kabuğu ve yağı da katıp karıştırın.
2.Unu ve kabartma tozunu da karıştırdıktan sonra haşhaşı ekleyip karıştırın.
3.Hazırladığınız kek karışımını silikon veya teflon muffin kalıplarına eşit olarak paylaştırın. Ben 24'lü mini muffin kalıbımı kullandım.Siz büyük muffin kalıbı da kullanabilirsiniz.
4.Muffinleri önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
5.Muffinler pişerken kremayı minik bir tencereye yada süt ısıtma kabına alın ve ocakta kaynamasına fırsat vermeden ısıtın. iri doğranmış çikolatayı içine ekleyip karıştırarak, çikolatayı eritin. Ocağı kapatıp, oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. sonra Buzdolabında soğutun.
6.Soğuyan muffinlerin üstüne sıkma torbasına aldığınız ganajdan sıkın ve cevizle süsleyin. Afiyet olsun.

YALANCI KOL BÖREĞİ

$
0
0
Adı yalancı ama tadı gerçek bir börek tarifi vereceğim. Kolay ve lezzetli. Hele soğumadan sıcak veya ılık ikram ederseniz, herkesin çok beğeneceği kesin. BURADA yayınladığım Sonbahar Çay Sofrası'nda yer alan tariflerden biridir. Bu sofraya ilişkin yayınlayacağım bir kaç tarifim daha var. Onları da ilk fırsatta yayınlayacağım. Bu Börek adet olarak hazırlandığından ölçüleri tamamen siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz. İçine ben patatesli iç hazırladım. Patates, börekleri daha yumuşak ve lezzetli yapıyor bana göre. Ama siz peynir ve kıyma da kullanabilirsiniz.
Tarifimiz şöyle;
Malzemeler;
*5 adet Yufka ( Bir adet yufkadan dört adet börek çıkıyor. Buradan yola çıkarak yufka sayınızı kendiniz belirleyebilirsiniz.
*250-300 gr erimiş tereyağı
*1 su bardağı kadar zeytinyağı ( yine burada verdiğim tereyağı ve zeytinyağı benim 5 adet yufka için kullandığım ölçüdür. Yufka sayısına göre ölçüyü siz belirleyin)
İç Malzemesi;
 *5-6 adet patates ( Haşlanıp, rendelenecek )
*4-5 dal yeşil soğan,( İyice yıkandıktan sonra ince ince doğranacak)
*Yarım demet maydanoz,( İyice yıkandıktan sonra ince ince doğranacak)
*Tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanışı;
1. Yufkaların her birini üçgen olacak şekilde dört eşit parçaya bölün.
2.İç malzemeleri güzelce birbirine karıştırılacak.
3. Parçalara böldüğünüz yufkardan herbirine teker teker tereyağı ve zeytinyağı karışımından fırça yardımı ile sürün.
4.Patatesli iç malzemesinden uygun ölçülerde yufkaların geniş kenarına yayıp, yufkaları rulo şeklinde sarıp, kendi etrafında döndürerek sarın. Uç kısmını alt tarafa sıkıştırın.
5.Bu şekilde sardığınız yufları yağlanmış tepsiye veya yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirdikten sonra, artan tereyağı ve zeytinyağı karışımından tüm yufkaların üzerine, fırça yardımı ile süürn. Bu işlemde yağınız yetmeyebilir. Yeniden ek tereyağı ve zeytinyağı hazırlayabilirsiniz. Yağı çok fazla diye düşünmeyin, bu yağ sayesinde börekler kıyır kıyır oluyor.
6.Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında börekler güzelce kızarana kadar pişirin ve mümkünse soğumadan servis yapın. Afiyet olsun. 


Viewing all 309 articles
Browse latest View live